Veelgestelde vragen

Vul hieronder je zoekterm in

Onze tool is een beveiligingsservice speciaal ontworpen om je meer inzicht en controle te geven over het gebruik van uw Nederlands rijbewijs. Nadat je je aanmeldt met uw DigiD, sturen wij een email zodra je identiteitsbewijs wordt bevraagd. Dit stelt je in staat om proactief te reageren op  ongeautoriseerd gebruik of fraude, en om jouw identiteit te beschermen.

Om je aan te melden voor onze service, begin je door een account aan te maken op de IDradar website. Vervolgens word je gevraagd om met jouw DigiD in te loggen. Door in te loggen met DigiD geef je toestemming aan de RDW om meldingen over jouw rijbewijs aan ons door te geven. Wij zullen deze meldingen vervolgens naar je doorsturen via e-mail. Op deze manier krijg je real-time updates over het gebruik van jouw rijbewijs.

Zeker. Bij IDradar nemen we jouw privacy zeer serieus. We voldoen aan alle relevante privacywetgeving, inclusief de AVG. We slaan alleen minimale, noodzakelijke gegevens op om meldingen te sturen en delen je gegevens met niemand zonder jouw toestemming. We hebben geen toegang tot je BSN-gegevens of jouw digitale ID.          

Identiteitsmonitoring is een nieuwe dienst en volop in ontwikkeling. Op dit moment bieden we alleen monitoring aan voor Nederlandse rijbewijzen. We onderzoeken de mogelijkheden om dit uit te breiden naar andere identiteitsdocumenten.

Nee, onze identiteitsmonitoring service kost u niets. We vinden het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om te weten dat hun identiteitsgegevens worden gebruikt, daarom bieden wij de service in deze vorm gratis aan.

Als je een melding ontvangt van IDradar over een bevraging van je rijbewijs die je niet herkent en je vermoedt dat er mogelijk fraude is gepleegd, is het belangrijk om snel te handelen om misbruik van je identiteit te voorkomen. Je kunt je rijbewijs direct laten blokkeren door de RDW om verder misbruik te voorkomen.

Ga naar de Stop rijbewijs pagina van de RDW. Volg de instructies om aan te geven dat je je rijbewijs kwijt bent of dat er misbruik van wordt gemaakt. Je kunt dit gratis online doorgeven, zelfs als je in het buitenland woont. Vraag zo snel mogelijk een nieuw rijbewijs aan na de blokkering van je rijbewijs.

In de meeste gevallen sturen we de melding vrijwel direct naar je door. Echter, de snelheid waarmee de melding wordt verzonden kan variëren, afhankelijk van de organisatie die het rijbewijs bevraagt. Ondanks deze variabelen zetten we ons in om elke melding zo snel mogelijk door te geven, zodat je altijd op de hoogte bent en tijdig kan reageren indien noodzakelijk.

Of je een melding ontvangt, hangt ervan af of de betreffende partij meedoet aan identiteitsmonitoring. Er zijn reeds vele organisaties die deelnemen, en wij werken continu aan het uitbreiden van dit netwerk. Ons streven is om uiteindelijk volledige dekking te realiseren zodat je altijd op de hoogte bent wanneer je rijbewijs wordt bevraagd, ongeacht door welke organisatie.

Geen antwoord gevonden op je vraag? Neem dan contact met ons op.